راه‌اندازی مرکز امداد و نجات فوک خزری در میانکاله
راه‌اندازی مرکز امداد و نجات فوک خزری در میانکاله
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: با هدف کاهش تلفات و درمان گونه‌های آسیب‌دیده مرکز امداد، درمان و بازتوانی فوک‌های خزری در پناهگاه حیات‌وحش میانکاله طبق استانداردهای بین‌المللی تجهیز شده است.

به گزارش پایگاه خبری گزارشگر و به نقل از خبرگزاری فارس از مازندران، محمدحسین کنعانی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در گفت‌وگو با خبرنگاران، اظهار کرد: با توجه به گزارش‌های رسیده از کنسولگری ایران در قزاقستان مبنی بر مشاهده ۱۰۰ لاشه فوک خزری در سواحل این کشور، اقدامات حفاظتی و پایش سواحل استان مازندران با حساسیت ویژه‌ای در دستور کار قرار گرفته است.

وی افزود: فوک‌های خزری در فصل بهار مهاجرت خود را از شمال به جنوب دریای خزر آغاز می‌کنند و متأسفانه طبق تجربیات سال‌های گذشته در ماه‌های اردیبهشت و خرداد شاهد تلفات این گونه ارزشمند هستیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران بیان کرد: مشکل اصلی در سال‌های گذشته این بوده است که لاشه‌های کشف شده در سواحل ایران حدود ۴۵ روز از زمان مرگ‌شان گذشته بود و به دلیل فساد و متلاشی شدن امکان نمونه‌برداری و تشخیص دقیق علت مرگ اعم از بیماری‌های ویروسی، آلودگی‌های نفتی یا استرس‌های محیطی وجود نداشت.

کنعانی یادآور شد: سال گذشته نیز ۵۱ لاشه در سواحل مازندران کشف شد که باوجود دفن بهداشتی با همکاری دامپزشکی، به دلیل وضعیت لاشه‌ها، قابلیت کالبدگشایی نداشتند.

وی بیان کرد: شواهد نشان می‌دهد این تلفات در خارج از آب‌های سرزمینی ما رخ داده و لاشه‌ها بر اثر جریانات آب به سواحل ایران می‌رسند.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران تصریح کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در دو سطح میان‌مدت و بلندمدت اقدامات زیر را در اولویت قرار داده است یک موضوع تقویت پایش و دیپلماسی منطقه‌ای است با توجه به اینکه فوک خزری گونه‌ای مشترک بین کشورهای حاشیه دریای خزر است، تقویت دیپلماسی منطقه‌ای و رعایت دقیق پروتکل‌های کنوانسیون تهران برای رفع عوامل تلفات ضروری است.

کنعانی اضافه کرد: همچنین در سطح داخلی، پایش منظم سواحل که در طول سال انجام می‌شود که در ماه‌های اردیبهشت و خرداد با هدف دسترسی سریع به لاشه‌ها و نمونه‌برداری‌های به‌موقع تشدید خواهد شد.

وی اظهار کرد: برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای انجام پایش در عمق دریا صورت گرفته است تا پیش از متلاشی شدن لاشه‌ها، امکان دستیابی به نمونه‌های تازه برای تشخیص علت اصلی مرگ فراهم شود که این امر نقشه راه حفاظت را برای سال‌های آتی شفاف‌تر می‌کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: با هدف کاهش تلفات و درمان گونه‌های آسیب‌دیده مرکز امداد، درمان و بازتوانی فوک‌های خزری در پناهگاه حیات‌وحش میانکاله طبق استانداردهای بین‌المللی تجهیز شده است.

کنعانی افزود: این مرکز علاوه بر بخش درمانی، دارای اتاق کالبدگشایی مجهز برای بررسی‌های علمی است.

وی بیان کرد: همچنین امکانات حداقلی برای نگهداری اضطراری در شهرستان‌های بابلسر و تنکابن نیز فراهم شده است تا در صورت گرفتار شدن فوک‌ها در تور صیادان، اقدامات لازم به سرعت انجام شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران بیان کرد: این اقدامات در قالب برنامه اقدام حفاظت فوک خزری که دبیرخانه آن در دانشگاه تربیت مدرس مستقر است، با همکاری نهادهای ذیربط برای حفاظت از این میراث طبیعی ارزشمند دریای خزر اجرایی می‌شود.

  • نویسنده : محبوبه جعفری