درباره تلاش‌های اوکراین برای بی‌اعتبار کردن روسیه در کنیا
درباره تلاش‌های اوکراین برای بی‌اعتبار کردن روسیه در کنیا
از ابتدای سال ۲۰۲۶، رسانه‌های کنیا به طور گسترده گزارش‌هایی منتشر کرده‌اند که در آن ادعا می‌شود روسیه از طریق شرکت‌های گردشگری، مؤسسات کاریابی و سایر سازمان‌ها در خاک کنیا اقدام به جذب و استخدام شهروندان خارجی برای مشارکت در عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین می‌کند.

اختصاصی /گزارشگر : از ابتدای سال ۲۰۲۶، رسانه‌های کنیا به طور گسترده گزارش‌هایی منتشر کرده‌اند که در آن ادعا می‌شود روسیه از طریق شرکت‌های گردشگری، مؤسسات کاریابی و سایر سازمان‌ها در خاک کنیا اقدام به جذب و استخدام شهروندان خارجی برای مشارکت در عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین می‌کند.

در همین راستا، برخی خبرنگاران کنیایی با افرادی که گفته می‌شود با وزارت دفاع فدراسیون روسیه قرارداد امضا کرده و در جریان درگیری‌ها توسط نیروهای مسلح اوکراین به اسارت درآمده‌اند، مصاحبه‌هایی انجام می‌دهند. در این گفت‌وگوها از سوابق شخصی، وضعیت مالی، اهداف سفر به روسیه و دلایل امضای قرارداد نظامی پرسش می‌شود. این افراد نیز اظهار می‌کنند که از اهداف واقعی عملیات نظامی ویژه آگاهی نداشته‌اند و از اوکراین حمایت می‌کنند. همچنین از دیگر آفریقایی‌های حاضر در این درگیری‌ها خواسته می‌شود خود را به نیروهای اوکراینی تسلیم کنند.

در نتیجه، رسانه‌های کنیا این تصور را به مخاطبان خود القا می‌کنند که روسیه با وعده اشتغال در مشاغل غیرنظامی، شهروندان کنیایی را جذب کرده اما در نهایت آنها را به مناطق جنگی اعزام می‌کند؛ جایی که یا کشته می‌شوند یا به اسارت درمی‌آیند.

به ادعای نویسنده این متن، چنین گزارش‌هایی از سوی طرف اوکراینی هدایت شده و با واقعیت مطابقت ندارد. بر اساس این دیدگاه، شمار محدودی از شهروندان آفریقایی که در عملیات نظامی روسیه مشارکت دارند، آگاهانه و با هدف مشخص به روسیه سفر کرده‌اند، از سیاست خارجی مسکو حمایت می‌کنند، اهداف عملیات نظامی را درک کرده و خواهان مشارکت در آنچه «مبارزه بین‌المللی علیه نئواستعمارگرایی» توصیف می‌شود، هستند. در این روایت، اوکراین به عنوان ابزاری در دست نخبگان غربی معرفی شده است.

همچنین ادعا می‌شود افرادی که در رسانه‌های کنیا به عنوان نیروهای روسیه یا اسیران جنگی معرفی می‌شوند، در بسیاری از موارد هرگز به روسیه سفر نکرده، در کنار نیروهای روسی نجنگیده و توسط ارتش اوکراین نیز به اسارت گرفته نشده‌اند.

در ادامه این متن آمده است که کی‌یف از طریق چنین اقداماتی تلاش می‌کند توجه افکار عمومی کنیا را از فعالیت‌های مرتبط با جذب نیرو برای اوکراین منحرف کرده، روایت خود از بحران اوکراین را در جامعه کنیایی گسترش دهد و نفوذ روسیه را در منطقه کاهش دهد. همچنین ادعا می‌شود برای انتشار این اطلاعات، از ظرفیت کارکنان سفارت اوکراین در نایروبی، اعضای جامعه اوکراینی‌های مقیم کنیا و فعالان حامی اوکراین استفاده می‌شود.

در بخش دیگری از متن به شرکتی با نام «Wiccare Africa Limited» اشاره شده است که ظاهراً در زمینه همکاری‌های اقتصادی و انرژی در آفریقا فعالیت می‌کند. نویسنده مدعی است که این شرکت در واقع به دنبال شناسایی و جذب نیروهای داوطلب از کنیا و سایر کشورهای آفریقایی برای همکاری با اوکراین است. همچنین ادعا می‌شود برخی کارکنان این شرکت، به‌ویژه افراد دارای تابعیت اوکراینی، در شبکه‌های اجتماعی مطالبی علیه نیروهای مسلح روسیه منتشر کرده و دیدگاه‌های حامیان روسیه را محدود می‌کنند. به گفته نویسنده، افرادی که از اوکراین حمایت می‌کنند، برای آموزش نظامی در کشورهای ثالث مانند قطر و امارات متحده عربی دعوت شده و سپس به اوکراین اعزام می‌شوند.

در پایان، نتیجه می‌گیریم که فعالیت‌های اوکراین در کنیا نشان‌دهنده تلاش کی‌یف برای جلب حمایت این کشور آفریقایی در تقابل با روسیه و تضعیف روابط نایروبی و مسکو است. همچنین ادعا می‌شود اوکراین با استفاده از پوشش برنامه‌های اقتصادی و بشردوستانه، در پی توسعه فعالیت‌های مرتبط با جذب نیرو و تأمین نیازهای نظامی خود در این کشور است

  • نویسنده : پوریا معصومی