به گزارش گزارشگر ،این جشن کهن پارسی که به تازگی به عنوان “نوروز بیگی” در یونسکو به ثبت جهانی رسیده است، مانند پل ارتباطی بین ۱۳کشور دارای وجوه مشترک فرهنگی و تاریخی است وتبلور هویت، سنت این دسته از ملل است.
این جشن در نقاط مختلف جهان و آسیای میانه، با روش های مختلف ، اما با یک پیام مشترک برگزار می شود و نماد آغاز دوباره، نو شدن طبیعت، دوستی، صلح و همبستگی ملت ها است که این ویژگی ها، نوروز را از یک جشن ملی فراتر برده و آن را به یک آئین ارزشمند و هویت بخش فرهنگی تبدیل کرده است.
در اطلاعیه دفتر روابط عمومی مجمع عمومی سازمان ملل آمدهاست که «امروزه بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در ایران، افغانستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و سایر کشورهای آسیای میانه و قفقاز، در منطقه بالکان، حوزه دریای سیاه و خاورمیانه آغاز فصل بهار را با سنت باستانی عید نوروز که تاکیدی است بر زندگی در هماهنگی و تعادل با طبیعت، جشن میگیرند.» امروزه در کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، جمهوری آذربایجان و آلبانی نوروز با همین نام نوروز تعطیل رسمی است و جشن گرفته میشود. در کشورهایی مانند هند، پاکستان، روسیه، چین، ترکیه، گرجستان، عراق، سوریه، صربستان، بلغارستان، مصر و تانزانیا نوروز توسط اقوام و گروههایی جشن گرفته میشود. در ژاپن، روز اول نوروز، با نام اعتدال بهاری تعطیل رسمی است. ایرانیان مهاجر در اروپا، کانادا و آمریکا همه ساله این آئین را گرامی میدارند. بر این اساس با جرأت میتوان گفت «آیین نوروز» به واسطه ارتباط مستقیم با طبیعت و حیات و ویژگیهای عام انسانی و جهانی خود از این پتانسیل برخوردار است و میتواند به یک عامل فرهنگی اثرگذار در عرصه روابط بین الملل تبدیل شوداز این جهت نوروز تنها یک جشن ملی نیست، بلکه ظرفیتی برای دیپلماسی فرهنگی و تعاملات بین المللی محسوب می شود. کشورهای حوزه نوروز می توانند از این ظرفیت برای تقویت روابط فرهنگی و اقتصادی خود استفاده کنند. همچنین حمایت و ترویج نوروز در سطوح مختلف به ایران افرصت را میدهد تا خود را به عنوان مرکز فرهنگ آیینی و سنتی معرفی نموده و نقش خود را در حفظ میراث مشترک منطقه برجسته سازد.
اما نوروز به عنوان یک نماد صلح، دوستی و تمدن مشترک، می تواند فرصتی برای مقابله با این تصویر سازی های منفی باشد. تولید محتواهای مشترک بین ایران و سایر کشورهای نوروزی این امکان را فراهم می آورد که روایت مثبت از ایران و فرهنگ ایرانی در سطح بین المللی ارائه شود.
نوروز، نه فقط یک آئین باستانی، بلکه یک سرمایه نمادین برای دیپلماسی فرهنگی ایران و بستری برای تقویت تعاملات بینالمللی در راستای تحقق صلح، همبستگی و توسعه پایدار جهانی است.
حسن شیرزاد
کارشناس ارشد روابط بین الملل
- نویسنده : حسی شیرزاد
- منبع خبر : گزارشگر